4+1 TIPP, HOGYAN TARTSD FENT AZ ONLINE VIZIBILITÁSOD, HA IDŐ- VAGY KAPACITÁSHIÁNYBAN SZENVEDSZ

For English version click on this link.

Mostanában elég sűrű napjaim vannak (de ez nem panasz), ezért a saját márkakommunikációm menedzselése kihívást jelent az idő szempontjából. Konkrét terveim vannak, sok ötlet és tartalom a fejemben, de a megvalósítás, a kivitelezés lassabb, mint amennyire azt szeretném. Biztos vagyok benne, hogy nem vagyok ezzel egyedül. Ismerős lehet a szituáció akár az elfoglalt vállalkozók számára, akik kevés szabadidővel rendelkeznek, akár régi/új cégeknek, akik kevés (emberi) kapacitással bírnak.

A tartalomgyártás gyakran fárasztó – nem kérdés, legalábbis szerintem. Nem számít, hogy B2B vagy B2C kommunikációról van szó, folyamatosan posztolnod kell, hogy látható maradj, naprakésznek kell lenned, fent kell tartanod a követőid érdeklődését és elkötelezettségét, erősítened kell a szakértői vagy éppen az úttörő szerepedet a saját területeden. És, ha mindezt egyedül kell csinálnod vagy csak pár emberrel, egy idő után mindez kihívássá válik.

4+1 tippem van arra vonatkozóan, hogyan kerüld el a tartalomgyártásban a kiégést és hogyan hidald át azokat az időszakokat, amikor idő- és/vagy kapacitáshiányban szenvedsz.

1. ‘HASZNÁLD ÚJRA’

Én ezt ‘mutációnak’ hívom: Ha van egy új tartalmad, mutáld azt és használd fel annyiszor, amennyiszer csak lehet. GaryVee (Gary Vaynerchuck) mestere a tartalomgyártásnak, a tartalom ‘mutációjának’. Híres sztorija, amit mindig megoszt, hogy hogyan használta fel az egyik keynote beszédét 30+ tartalommá, majd pedig sikeresen megosztva mindazokat több mint 35.0000.000 total nézettséget ért el. Természetesen neki már van egy külön csapata arra, hogy felvegyék, rögzítsék őt (vlog-ját, keynote beszédét stb.), különböző mikrotartalmakat (poszt, rövid videó, meme, gif, idézet stb.) gyártsanak azokból, amiket aztán az egyes kommunikációs csatornákon (Facebook, Instagram, Snapchat, Tiktok, Twitter, Youtube stb.) megosszanak. Ennek ellenére inspirálódhatunk a példája alapján és beépíthetjük a tartalmak ‘mutációját’ a mi kommunikációs folyamatainkba.

2. ‘HASZNOSÍTSD ÚJRA’

Nézd meg a régi posztjaidat, cikkeidet, videóidat stb., és találd meg a módját, hogyan tudod újrahasznosítani, újracsomagolni és ismét megosztani. Megújíthatod azokat a legfrissebb számokkal, adatokkal, vagy egy új perspektívába helyezve aktuálizálhatod őket a jelenbe, vagy néha csak az is elég, ha használod a #FlashBack (visszatekintés) megközelítést és újra megosztod az eredeti üzenetet. A jó tartalmak később is érvényesek és hasznosak tudnak lenni, csak néha egy új köntösbe kell bújtatni őket.

3. ‘MENJ A HASZNÁLT DOLGOKRA’

Mit jelent ez most itt? Azt, hogy nézz körbe, inspirálódj és oszd meg mások tartalmait még hozzá úgy, hogy írsz hozzá pár kísérőmondatot, extra kommentet, nézőpontot (természetesen lehivatkozva, linkelve azokat használt tartalmakat). Ez hasznos  az eredeti szerzőnek is, hiszen a te postoddal növelni tudod az elérésüket.Mindannyian tudjuk, hogy nincs új a nap alatt, csak különböző megközelítések, értelmezések, szituációk és célok vannak. A kulcs inkább az, hogy hogyan igazítod azokat a tartalmakat a saját céljaidhoz és hogyan tálalod őket.

4. ‘OSZTOZKODJ MÁSOKKAL’

Az osztozkodás mindenkinek jó. Nem véletlen, hogy az úgynevezett közösségi gazdaság (sharing economy – megosztáson alapuló gazdaság) ilyen népszerű manapság. Alkalmazd ugyanezt a tartalomgyártásban is. Kollaborálj másokkal és osszátok meg a tartalomgyártás erőfeszítéseit. Csináljátok közösen tartalmakat. Időzítsétek be, ki mikor és mit fog publikálni, a másik pedig mindig vegye át és posztolja azt. Így nem csak időt és extra tartalmat tudsz nyerni magadnak, hanem a saját láthatóságodat is tudod növelni azáltal, hogy más emberek felületein is megjelensz.

+1. ‘KEVESEBB TÖBB’
Tudom, hogy GaryVee azt mondja, ha elég gyors vagy, akkor akár 64+ tartalmat is le tudsz gyártani egy nap alatt, és ő mindenkit arra is biztat, hogy annyi tartalmat készítsen, amennyit csak lehet azért, hogy növelje az online jelenlétét. Ennek ellenére én inkább azt mondom, hogy a kevesebb gyakran sokkal több – különösen, ha nem vagy kellőképpen tapasztalt a tartalomgyártásban vagy ha nincsen időd/kapacitásod. A tartalom minősége fontosabb, mint a mennyiség. Én ezt vallom. Ezért inkább ideiglenesen csökkentsd egy kicsivel a posztok gyakoriságát, hogy az ne menjen a minőség rovására.

Összegzésképpen egy fontos dolgot hadd hangsúlyozzak:
Nem kell mindig új dolgokat feltalálni! Nem kell mindig új tartalmakkal előrukkolni, nem kell mindig teljesen új, innovatív ötletekkel, üzenetekkel előállni! Tartsd szem előtt a fenntarthatóságot: az energiáid, az időd, az üzeneteid és a tartalmaid fenntarthatóságát. Gondolj a környezettudatos megközelítésekre, azok az online kommunikációban is éppúgy működnek: használd újra, hasznosítsd újra, menj a használt dolgokra, osztozz másokkal.

És a fentiek közül én melyeket használom? Jelenleg a ‘használd újra’, a ‘hasznosítsd újra’ és a ‘kevesebb több’ a kedvenceim, de kisebb arányban a ‘menj a használt dolgokra’ is terítéken van. Lehet, el kellene kezdenem kialakítani ‘osztozz másokkal’ együttműködéseket is … ?! 🙂

Mi a helyzet veled? Melyik, melyek tetszenek a leginkább? Milyen extra tippjeid vannak?